Kan en hälsosam kost förebygga löss och andra hårproblem?

Tycker du att ditt hår känns väldigt trist och livlöst? Det kan i så fall ha ett samband med den kost som du äter. Kosten påverkar inte bara hur vi mår utan även element som hår, hud och naglar. Om du lägger om din kost och satsar på en mer hälsosam livsstil kommer du alltså märka stor skillnad. Håret är för övrigt uppbyggt av protein, vilket innebär att vi måste få i oss extra protein för att ersätta det hår som vi tappar. Därför är det viktigt att äta fisk flera gånger i veckan. Det spelar egentligen ingen roll vilken fisk du väljer eftersom samtliga innehåller nyttiga ämnen. Ägg och kyckling är andra bra proteinkällor du kan välja bland. Om du äter en växtbaserad kost måste du hitta substitut för de klassiska proteinkällorna och eventuellt komplettera med ett kosttillskott.

Vad gör jag om jag får löss?

Det finns vissa saker relaterat till hår som tyvärr inte går att lösa med en hälsosam kost. Löss är ett av dessa problem. Har du barn är det stor chans att de drar med sig detta hem från dagis eller skola. Som tur är finns det effektiva lusmedel som du kan använda om du drabbas. De flesta väljer ett specialanpassat schampo som verkar på tio minuter. När du haft i schampot kammar du enkelt bort lössen med en speciell kam som brukar följa med i förpackningen. Denna behandling ska sedan upprepas efter ett visst antal dagar. Om behandlingen inte skulle hjälpa rekommenderas du att ta kontakt med sjukvården. Så trots att du eftersträvar en hälsosam kost går det tyvärr inte undvika hårproblem som löss.

Nötter, frukt och grönsaker ger ett friskare hår

Även om en hälsosam kost inte skyddar mot alla hårproblem kommer du göra dig själv och ditt hår en stor tjänst om du äter en mer hälsosam kost. Kroppen behöver till exempel A-vitamin för att håret ska producera naturliga oljor från hårbotten. Man kan kalla det för kroppens egna balsam om man vill. Om du har brist på C-vitamin kommer ditt hår lättare gå av så det är också viktigt att tänka på. Ät gärna gröna grönsaker som broccoli, grönkål och spenat för att försäkra dig om att du får i dig av dessa ämnen. Du kan kombinera med en massa härliga frukter som blåbär och jordgubbar bara för att nämna några exempel. Att börja varje dag med en hälsosam och fräsch smoothie är ett enkelt tips. Om du vill hålla håret friskt ska du även äta mycket nötter eftersom de innehåller selen. Vissa nötsorter innehåller även zink, vilket motverkar håravfall och stärker din hårbotten.