Viktnedgång och tandhälsa

Att gå ner i vikt har många hälsofördelar, men det kan också föra med sig en del oplanerade bieffekter. I den här artikeln kommer vi titta närmare på hur dina tänder påverkas av din vikt, både när du går upp och när du går ner. Vi kommer också ge några tips kring hur du kan lägga upp en viktnedgångsstrategi för att inte påverka din tandhälsa negativt under tiden.

Måltidsfrekvens och tandhälsa

En sak som påverkar hur dina tänder mår är hur ofta du äter, och vad. Den som är kraftigt överviktig äter med stor sannolikhet mer frekvent och får också i sig mer socker via kosten. Det gör att tänderna tar skada över tid. Det finns också många dieter som går ut på att sprida ut dagens kaloriintag över många mål. Eftersom ett angrepp på dina tänder påbörjas varje gång du äter något innebär det att även dessa är potentiellt skadliga. Om du har ett ätmönster med många måltider och mellanmål kan det därför vara klokt att lägga in en extra tandborstning eller fluorsköljning per dag.

Extrema dieter och tandhälsa

Många av de mer extrema dieterna, som olika varianter av fasta, går åt andra hållet. Du ska äta så lite som möjligt under dagen, eller inte alls. När du går på en sådan diet kompenseras utebliven mat ofta med dryck. Det kan vara kaffe, olika fastejuicer eller kalorifri läsk. Även dessa har påverkan på dina tänder, både genom att de kan orsaka karies men också genom att missfärga tänderna. Det senare kan du åtgärda genom att göra en tandblekning och få vita tänder igen. En tandblekning med dagens metoder är skonsamt mot tänderna och inget du behöver vara rädd för att göra. Tänk också på att du lätt kan bli torr i munnen av att inte äta alls. Muntorrhet kan i sig orsaka karies eftersom saliven är viktig för dina tänder.

Var uppmärksam på tandskador

Att gå ner i vikt har många hälsofördelar. Men om det går för långt kan den som bantar lätt utveckla ett ätstörningsbeteende vilket är väldigt dåligt. Tandskador är väldigt vanliga hos ätstörda personer vilket gör att det kan vara en sak att vara uppmärksam på om du har någon i din närhet som snabbt tappat mycket vikt på ett sätt som gör att du blir orolig för honom eller henne.