Goda matvanor

För att gå ner i vikt behöver du ha goda matvanor. Det tar tid och kräver kunskap att skaffa sig goda matvanor, men genom att planera och inte ge upp kan du på ett hälsosamt vis gå ner i i vikt, och behålla den.

Matvanor

När vi talar om matvanor fokuserar vi mest på ordet ”mat”, istället för på ”vanor”. Det bästa sättet att verkligen ha bra matvanor, är genom att medvetet lägga om sina vanor. Enligt forskning tar det 66 dagar för oss att ändra våra vanor. Om du vill gå ner i vikt bör du alltså besluta dig för en hälsosam matvana och hålla dig till det beslutet, tills det blivit en vana.

Hälsosam mat

Vilka vanor bör du då satsa på? Tänk igenom vad du brukar äta och börja med det mest grundläggande: nyttig och mättand frukost, bra mellanmål, endast ta en portion vid varje måltid och att minst en tredjedel av talltiken ska vara sallad. Ta den mest ”akuta” vanan och börja med den. Försök inte att ändra allt på en gång, utan låt det ta tid. Du kan också hitta bra recept på hälsosam mat i träningsmagasinet Runners World och hos svt:s ”Trädgårdstider”.