Vikten av att äta rätt

Den främsta anledningen till att vi går upp i vikt är helt enkelt att vi äter för mycket. En andra anledning är att vi jojobantar och förstör vår ämnesomsättning. Om du verkligen vill gå ner i vikt och behålla viktnedgången, måste du börja äta hälsosamt.

Banta

När vi bantar äter vi för lite mat. För att gå ner i vikt måste vi å ena sidan äta för mindre mat, alltså banta, å andra sidan måste vi äta så mycket att det håller i längden. Vid bantning tror kroppen att det är svälttider, och ämnesomsättningen regleras ner. I stället för att gå ner i vikt, så får vi alltså sämre ämnesomsättning. Om vi svälter oss flera gånger, så förstörs vår finurliga ämnesomsättning och vi går lättare upp i vikt.

Äta hälsosamt

Det är viktigt att äta hälsosamt och allsidigt. Du måste självklart dra ner på kalorierna, men det är skillnad på att leva på 1000 kalorier om dagen och att äta 1600 kalorier per dag och lägga till motion. Det sistnämnda mår kroppen bra av och du kan hålla i det under lång tid. Ett tips är att utgå från Livsmedelverkets tallriksmodell.