Hela livet påverkar din vikt

Vår vikt påverkas främst av hur mycket vi äter och rör på oss. Men det finns även fler faktorer som påverkar vår vikt, som sömn och stress. Om du vill gå ner i vikt behöver du se över hela ditt liv.

Sömn

Det är hälsosamt att sova, inte bara för att du blir piggare och kan arbeta mer energiskt och klartänkt nästa dag, utan också för att det hjälper dig att behålla en hälsosam vikt. Om du sover dåligt, är det svårt att komma igång med en riktig viktnedgång. Samtidigt som du behöver äta bättre och träna mer, så behöver du också arbeta på att lägga dig tidigare på kvällen och sova fler timmar. Då mår din kropp bättre och du kommer lättare att gå ner i vikt. Tänk också på att det kan vara just den sena nattmackan som både försvårar din sömn och gör midjan bredd. Du underlättar också sömnen genom att lägga undan mobil och surfplattor. Hjärnan somnar lättare efter att du läst en bok eller en tidning, än efter att ha umgåtts med mobilen eller surfplattan. Det finns många forskningsinstitut, som Uppsala Universitet, som forskar på sambandet mellan fetma och sömn.

Stress

När vi är stressade går vi ofta upp i vikt. Vi går dels upp i vikt vid stress, då vi har en tidens att äta mer fett och snabba kolhydrater. Kroppen känner sig jagad och tror att den behöver snabb energi för att klara faran, alltså stressen. Dels lagrar kroppen mer energi när vi är stressade, vilket innebär att det är svårare att gånger i vikt.