Hälsosam semester

Det är härligt att åka på semester: äta gott, se nya saker och få slappna av. Problemet är att semestern också är en tid då vi ofta går upp i vikt.

Semester – mat och stillasittande

När vi tänker på semester så tänker vi ofta på olika saker som vi ska göra, som att bada, promenera och se en massa saker. Men semester innebär också sköna lata dagar med mycket fika, god mat och dryck, och där vi ofta tar en portion till. Att åka på semester innebär också ofta mycket stillasittande: i bilen, på tåget eller på flyget.

Aktiv semester

Det bästa sättet för att du verkligen inte ska gå upp i vikt under semestern, är att vara medveten om hur semestern kan påverka dig negativt. Det är därför viktigt att lägga in mycket aktivitet, så kan du ändå äta lite extra gott. Det finns många roliga aktiviteter som du kan göra på din semester, så att varandra Vasaloppet, gå Kungsleden, paddla kanot eller göra en längre cykeltur. Genom att planera din semester utifrån en aktivitet, så kommer du naturligt att röra på dig mer. Det är också viktigt att påminna sig varje morgon om att bara ta en portion mat vid varje måltid och aldrig mer än en kaka av varje sort.